De akoestiek

De akoestiek

In juni, de terugkeer van het lied van de vogels, inspireerde een onderwerp dat weinig was benaderd, maar zo bepalend in het begrip comfort. Akoestiek is een wetenschap op zich die vele studies aandrijft en een wereld van specialisten en natuurlijk leveranciers inneemt. Het gevarieerde assortiment accessoires, naast het akoestisch-architectonische ontwerp van het ruwbouwwerk, past zich aan in kantoren, maar ook in woningen of openbare plaatsen.

Akoestische panelen – het aanbod van KREON

Akoestische panelen worden onderscheiden in twee categorieën, vast en verwijderbaar. Onder de leveranciers lanceerde de Belgische armatuurontwerper KREON een paar jaar geleden een gevarieerd en zeer kwalitatief assortiment van verwijderbare metalen panelen. Ze bieden gemakkelijke toegang tot technieken, zijn geschikt voor zowel binnen als buiten en zijn zeer veelzijdig in termen van plafond- of wandconfiguratie. De beugel is onzichtbaar en de microperforaties kunnen worden gecombineerd met een hele reeks armaturen en ingebouwde en uitgaande luidsprekers.

LUC SPITS ARCHITECTURE_ACOUSTIQUE_KREON

Gyproc-panelen

De vaste akoestische panelen maken het mogelijk om de prestaties van een ruimte naar eigen goeddunken te verbeteren. Omdat het gaat om geperforeerde gipsplaten van minuscuul rond of vierkant, passen ze in de traditionele platen, dit zonder extra dikte of lelijk frame. Om goed te worden uitgevoerd, vereist deze prestatie toch een strenge controle van de kant van de stukadoor. Net als de rest van de panelen, kan deze gelijkmatig met de rest van de kamer worden geverfd.

LUC SPITS ARCHITECTURE_ACOUSTIQUE_panneaux gyproc

Actieve decoratie

Het is een feit, elk element opgenomen in een ruimte beïnvloedt de absorptie of de resonantie van het geluid. Een dik gordijn alleen kan een vergaderruimte of geluid van buiten isoleren. Aan de muur kan een opengewerkte houten bekleding of een wandtapijt positief werken. Het onderwerp is van bijzonder belang voor grote kantoorbouwers zoals VITRA, die akoestische muren, met name vilt, in hun ontwerp integreren, waardoor discrete ruimten kunnen worden gecreëerd in aangelegde kantoren.

LUC SPITS ARCHITECTURE_ACOUSTIQUE_decoration

LUC SPITS ARCHITECTURE_ACOUSTIQUE_vitra

Ruwbouw

Om effectief te zijn, moet de akoestische studie worden geïntegreerd in het ontwerp van het ruwbouwwerk. In het geval van een theater bijvoorbeeld, zal een onderzoek van de invalshoeken of de locatie van verschillende nagalmwoningen het effect hebben van het verminderen van overlast en het kanaliseren van de geluidsstroom.

Omgekeerd vermindert een dubbele composietwand met een rotswol in een condominium de horizontale voortplanting effectief, terwijl op de grond een type FOAMCELL- of FERMACELL-isolatie zal vechten tegen verticaal inslaggeluid op een betonnen vloer of in hout.

LUC SPITS ARCHITECTURE_ACOUSTIQUE_gros oeuvre_1

LUC SPITS ARCHITECTURE_ACOUSTIQUE_gros oeuvre_2

Dit stelt ons in staat om het thema van de maand juni te introduceren, die gewijd zal zijn aan de ruwbouw…