Chantier MeuseView_premier coup de pelle

Structurele werk

Structurele werk

Het structurele werk is de implementatie van elementen die bijdragen aan de sterkte en stabiliteit van een gebouw. Ze hervatten de permanente inspanningen van de bouw en tijdelijke inspanningen zoals wind, regen en sneeuw. Het omvat essentiële fasen zoals grondwerken, wapening en bekisting, metselwerk en het leggen van structurele elementen. Het integreert of voorziet in de implementatie van waterdichte afsluitingen met de buitenkant en het onderhoud van het tweede werk (isolatie, frame, gevel, dak, uitrusting, etc.)

Voor

OUPEYE_résidence Curtius - Luc Spits Architecture

Na

 

OUPEYE_résidence Curtius - Luc Spits Architecture

Grondwerk

Na de implantatie van de “stoelen” door de landmeetster, evacueert, verplaatst of egaliseert de graafmachine het land en de rotsen van de grond om de basis van het gebouw voor te bereiden. Deze fase stroomopwaarts voorbereid met een nauwkeurig bodemkwaliteitsonderzoek is van vitaal belang voor de algehele stabiliteit van het toekomstige gebouw.

Wanneer de “goede aarde” is bereikt, creëert de graafmachine de sleuven voor de lopers (geventileerd leeg) en / of vlakt de basis van de plaat (kelder) af. Voor onstabiele bodems is boren vereist.

Aan het einde van de bouwplaats grijpt de graafmachine opnieuw in om het land te vullen en de omgeving schoon te maken.

chantière Liège - Luc Spits ArchitectureChantier Liège - Luc Spits Architecture

Plaat, versterking en bekisting

Aan het einde van het grondwerk is het bed van de plaat geplaveid met drainerende steentjes en bedekt met een nivellerende zandlaag. Een laatste ondoordringbare barrière, de Visqueen, zorgt voor waterdichtheid en een goede droging van het vlot.

Na de fabricage van de bekisting wordt het beton vervolgens op zijn plaats gegoten, gewapend met stalen staven die eerder door een ingenieur zijn bemeten. Er wordt een perimeterafvoer geplaatst of, afhankelijk van het niveau van de watertafel, kan een afgedichte behuizing worden overwogen.

chantier Liège - Luc Spits ArchitectureChantier Liège - Luc Spits Architecture

Metselwerk

Metselwerk is een voorouderlijke implementatie van de kunst van het bouwen. De belangrijkste categorieën van gebruikte materialen zijn minerale of plantaardige, voornamelijk baksteen, steen en betonblokken.

chantier Liège - Luc Spits Architecturechantier Liège - Luc Spits Architecturechantier Liège - Luc Spits Architecture

Bindmiddelen, zoals cement en gips, en mortels gemaakt van een mengsel van bindmiddel, aggregaat en water zoals cementmortel worden onderscheiden. Beton is geëvolueerd van geramde aarde naar cementbeton.

chantier Liège - Luc Spits Architecture

Het is tegenwoordig het meest verspreide materiaal ter wereld. In constante evolutie leunt het beroep nu naar cellenbetonblokken, lichter om te verwerken en metselwerklijm, terwijl Azië zich al richt op robotisering en grootschalige 3D-afdrukken.

chantier Visé- Luc Spits Architecture

Structuur

Om de stabiliteit van het gebouw te waarborgen, houden de architect en de ingenieur rekening met de grond en de permanente en tijdelijke inspanningen met betrekking tot het gewicht van het gebouw, de bezetting en natuurlijke gevaren. De balken en kolommen maken het mogelijk om de ruimte vrij te maken en de opstellingen te variëren zonder de lastige superpositie van dragende wanden te vermijden.

chantier Liège - Luc Spits Architecturechantier Liège - Luc Spits Architecturechantier Liège - Luc Spits Architecture

Bij zware constructies worden betonconstructie-elementen ofwel op hun plaats gezet wanneer toegang tot de hantering onmogelijk is, ofwel prefab geleverd met een mogelijke voorspanning. Afhankelijk van de configuratie is het gebruik van staal, dunner en lichter, het meest voorkomende alternatief.

chantier Liège - Luc Spits Architecture

In het geval van een lichte constructie is het hout dat de structurele rol verzekert.

chantier Liège - Luc Spits Architecture